Styrax

Absolue

Liquidambar orientalis


Tento produkt nie je momentálne na sklade a je preto nedostupný.

Popis produktu

Živica Styraxu má antibakteriálne, antiseptické a protizápalové účinky. Bola hojne využívaná v tradičnej medicíne.

Pár kvapiek pridaných do nosného oleja napomáha liečbe rán, vredov a svrabu. Uľavuje pri kašli, kŕčoch a ochoreniach srdca.

V kozmetike je používaný ako stabilizátor vôní v parfumoch a mydlách.

Pri náboženských obradoch je živica spaľovaná ako náhrada kadidla.

Liquidambar orientalis, obyčajne známy ako Orientálna sladká guma alebo Turecká sladká guma, je listnatý strom v rode Liquidambar, ktorý pochádza z východnej oblasti Stredomoria, ktorý sa vyskytuje ako čisté porasty hlavne v záplavových oblastiach juhozápadného Turecka a na gréckom ostrove Rhodos. Slovenský názov je ambrovník východný. Tento strom produkuje pri poranení živicu zvanú Storax, ktorá býva predávaná pod názvom Styrax, ktorej deriváty (resinoid, absolue aj esenciálny olej) sa používajú ako príchuti a vonné látky.

Je to úplne odlišný produkt od benzoinovej živice, ktorá sa získava z tropického Styraxu benzoe.


Doplňujúce informácie

Extrakčný procesParovodna destilácia
Fyzický vzhľad:Tmavá veľmi viskózna kvapalina
Krajina pôvodu:Turecko
#CAS:94891-27-7

Mohlo by sa Vám páčiť...

Ambroň východní

Ambroň východní (Liquidambar orientalis) Je teplomilná, opadavá dřevina pocházející z Malé Asie. Je původním druhem v asijské části Turecka (střední, západní a severozápadní Anatólie) a na řeckém ostrově Rhodos. Byla hojně využívána již od počátku letopočtu a druhotně se dostala do okolních zemí se subtropickým podnebím.

Poraněná kůra stromu roní vonnou, nažloutlou pryskyřici, která se získává po umělém poranění kůry nebo poražením stromu a vylisováním kůry; na vzduchu pryskyřice tvrdne, teplem opět měkne. Pryskyřice se nazývá "storax" (Balsam Storax, Liquid Storax), nezaměňovat za "styrax", což je pryskyřice z tropických stromů rodu sturač (Styrax), obě mají podobné vlastnosti. V minulosti se dřevo stromů hojně využívalo pro stavební účely.

Pryskyřice má antibakteriální, antiseptické a protizánětlivé účinky, hojně se používá v tradiční medicíně. Smíchána s olejem slouží zevně k léčbě ran, vředů a svrabu, pevná se inhaluje proti kašli a vnitřně se jí léčí křeče, nemoci srdce, rakovina i následky mrtvice. Pryskyřice se používá také v kosmetice, kde stabilizuje vůně v parfémech i mýdlech, nebo pro výrobu cukrovinek, při náboženských obřadech je spalována jako náhrada kadidla.

Dřeviny jsou pro své na podzim výrazně zbarvené listy vysazované solitérně nebo do menších skupin v parkových úpravách. Na obruby okolo chodníků a cest se příliš nepoužívají, neboť svými opadanými plody znečišťují pozemek a plytkými kořeny poškozují chodníky.

0