Tonka

Absolue

Dipteryx odorata


uklidňuje a harmonizuje

Objem

, ,

Indikácie

,

Vôňa

, ,

Tón

,

od 10,89 

Skladom

Popis produktu

Absolútny olej z tonky pôsobí predovšetkým na psychiku človeka, upokojuje myseľ, vytvára pokoj a mierne rozveseľuje. Má harmonizačné účinky, preto je vhodná pre meditáciu a relaxáciu. Používa sa na očistenie priestorov od negatívnej energie.

Tonka je vhodnou ingredienciou do parfumov a kozmetiky. Často sa používa ako fixačný olej.


Doplňujúce informácie

Použitá časť rastliny:Sušené bôby
Extrakčný procesExtrakcia rozpúšťadlom
Fyzický vzhľad:Svetlá až tmavo hnedá pasta
Krajina pôvodu:Brazília
#CAS:8024-04-2 ; 90028-06-1
#EINEC:232-460-5

Mohlo by sa Vám páčiť...

Tonkové boby

Tonkové boby (někdy též fazole tonka nebo jen tonka) je koření se specifickým aroma. I přes svůj název nejde o druh bobu nebo fazole, ale o fermentovaná semena stromu s názvem silovoň obecný (Dipteryx odorata).

Jednotlivé „fazolky“ jsou zhruba 25-30 milimetrů dlouhé a dosahují hmotnosti kolem 1 gramu. Mají černý hrbolatý povrch, uvnitř jsou světlé. Aroma celých semen je ostřejší a blíží se hořkým mandlím. Po nastrouhání připomíná nugát, bílou čokoládu, griliáš nebo ořechy s nádechem vanilky. Zmiňovány bývají i tóny višní, hřebíčku nebo skořice. Aroma se dále může lišit podle toho, zda je koření použité pro studený nebo teplý pokrm.

Koření pochází ze severní části Jižní Ameriky. Název tonka pochází z jazyku Galibi (Carib), kterým mluvili domorodci na území Francouzské Guyany. Objevuje se i v Tupi, dalším jazyku používaném na tomto území.

V gastronomii se tonka se používá nastrouhaná nebo ve formě výluhu. Uplatnění má především při výrobě sladkého pečiva, dezertů a zmrzliny, objevuje se v mnoha receptech francouzské kuchyně.

Využití má i v parfumerii a také farmacii. Ze semen se získává kumarin, surovina pro výrobu antikoagulantů.

0