Vladimír Velart
majitel PHYTOS
25. januára

Červený zázrak alebo čo možno neviete o rakytníku…

Rakytníka je všade plno. Nielen v prírode, ale aj na internete. Vieme ale, čím presne môže byť nášmu zdraviu prospešný?

Rakytník je bohatý na vitamíny.

Rakytník rešetliakový je opadavá drevina pôvodom z centrálnej Ázie (Čína, Mongolsko, Tibet, Nepál) tvoriaca kríky alebo malé stromy s žltkastými kvetmi a oranžovými plodmi. V týchto oblastiach je v ľudovom liečiteľstve aj v kozmetike používaný oddávna. V Rusku sa mu prezýva „Sibírsky zázrak“ alebo „Citrónovník Severu“. Niet divu – bobule obsahujú až 10x viac vitamínu C ako pomaranč a uvádza sa, že jedna jediná bobuľka pokryje odporúčanú dennú dávku tohto vitamínu. Ruskí kozmonauti užívali rakytníkový olej ako ochranu pred ožiarením a ako vitamínový doplnok, pretože rakytník obsahuje aj celý rad ďalších vitamínov, napríklad B3 (nikotínamid nutný pre správnu činnosť centrálnej nervovej sústavy), B9 (pre krvotvorbu a vývoj plodu), D (regulujúci vápnik a fosfor v krvi) alebo E (pôsobí ako antioxidant) a ďalšie.

Prečo Hippoderm?

Latinský názov Hippophae rhamnoides by mohol zvádzať k domnienke, že rakytník má niečo spoločného s koňmi. A skutočne to tak je. Obľúbené klišé „už starí Gréci…“ tu platí, lebo podľa historických prameňov si už naši antickí predkovia všimli, že kone spásajúce tieto kríky majú neobvykle lesklú a krásnu srsť. Slovenský preklad latinského názvu tak doslova znamená „trblietajúci sa kôň“.

A od latinského názvu je odvodený aj názov rakytníkového radu Hippoderm, ktorý používa rakytníkový olej v prémiovej kvalite s vysokým obsahom bioaktívnych látok.

Druhy rakytníkových olejov

Hovoríme o rakytníkovom oleji, ale existujú vlastne rakytníkové oleje dva: zo semien a z dužiny. Okrem toho sa ešte môžeme stretnúť s chudobnejším rakytníkovým olejom, ktorý je získavaný maceráciou (čiže lúhovaním) plodov v inom oleji, napríklad slnečnicovom, a v ktorom je podstatne nižší obsah účinných látok. Samozrejme tomu potom zodpovedá aj nízka cena.

Rakytníkový olej zo semien

Rakytníkový olej zo semien má význam najmä v kozmetike pre jeho vynikajúce epitelizačné schopnosti, čiže že významne ovplyvňuje regeneráciu poranenej alebo inak poškodenej pokožky. Jeho vplyv na zaceľovanie rán bez jaziev je vskutku zázračný. Na rozdiel od oleja z dužiny je svetlejšej farby.

Rakytníkový olej z dužiny

Naopak olej z dužiny je vďaka vysokému obsahu karotenoidov tmavo červený. Jeho význam spočíva najmä vo vnútornom užití. Okrem regeneračných schopností má abnormálnu priľnavosť ku slizniciam, a to nielen zažívacieho traktu, a tým ich chráni pred poškodením. Navyše pôsobí baktericídne a ničí baktérie druhu Helicobacter pylori, pôvodcu vredového ochorenia žalúdočnej sliznice. Významný je aj vplyv rakytníka na zlepšenie činnosti pečene. Dokonca sú opísané aj prípady vyliečenia rakoviny hlasiviek alebo krčka maternice týmto olejom.

Terapeutické využitie rakytníka je teda vskutku všestranné a aj keď práve netrpíte žiadnym neduhom, môžete olej z dužiny užívať k posilneniu obranyschopnosti organizmu, k prevencii rôznych infekčných ochorení alebo pri detoxikácii.

Takže: mažte sa a napchávajte sa rakytníkom a to aj svoje deti.