Obľúbené

Ricínový olej

rastlinný olej lisovaný za studena

Ricinus communis

100ml


regeneruje a hydratuje suchú a citlivú pokožku

Objem

,

od 5,65 

Skladom

Popis produktu

Ricínový olej je rastlinný olej získaný lisovaním semien ricínu obyčajného (Ricinus communis) za studena. Olej má vysoký obsah kyseliny ricínolejovej, kyseliny hydroxilovej a nenasýtených omega – 9 mastných kyselín, preto je vhodný pre starostlivosť o pleť, vlasy a nechty. Ricínový olej je vhodná surovina na výrobu kozmetiky.

Ricínový olej možno použiť namiesto hydratačného krému. Je vhodný predovšetkým na suchú pokožku. Ricínový olej lieči zápaly kože (akné, spáleniny a pod.). Zmäkčuje hrubú kožu a zjemňuje mozole. Tiež prechádza známkam starnutia kože, pretože preniká hlboko do pokožky, a tým stimuluje tvorbu kolagénu a elastínu. Olej pokožku hydratuje, zmäkčuje, vypína, vyhladzuje vrásky a udržuje mladistvú pokožku. Preto je vhodný aj pri tvorbe strií v tehotenstve.

Ricínový olej je vynikajúci aj pre starostlivosť o vlasy. Posilňuje ich a zlepšuje ich kvalitu. Tiež upokojuje pokožku hlavy, znižuje vznik lupín a rozštiepených končekov. Podporuje rast obočia a rias.

Je vhodný pri liečbe lámavých, krehkých nechtov. Ricínový olej nechty zosilňuje a podporuje ich rast.

Olej je vhodný iba pre vonkajšie použitie.

Skladujte na chladnom a tmavom mieste.


Doplňujúce informácie

#EAN:8594048985815

Mohlo by sa Vám páčiť...

Ricinový olej

Ricinový olej je rostlinný olej získávaný ze semen skočce obecného (ricinovníku, Ricinus communis). Ricinový olej je bezbarvá až velmi světle žlutá kapalina se slabou nebo žádnou chutí a pachem. Teplota varu je 313 °C, hustota 961 kg/m3. Jedná se o triacylglycerol, kde přibližně 90 % řetězců mastných kyselin tvoří kyselina ricinolejová. Dalšími významnými mastnými kyselinami jsou kyseliny olejová a linolová.

Kyselina ricinolejová, mononenasycená mastná kyselina s 18 atomy uhlíku v molekule, je neobvyklá tím, že má na dvanáctém uhlíku hydroxylovou skupinu. Tato skupina způsobuje neobvyklé polarizační vlastnosti kyseliny (a tedy i ricinového oleje) a umožňuje také chemickou derivatizaci, která u většiny jiných olejů ze semen není prakticky proveditelná. Proto jsou ricinový olej a kyselina ricinolejová cennými surovinami pro chemickou výrobu. V porovnání s jinými semennými oleji, které postrádají hydroxylovou skupinu, je ricinový olej výrazně dražší. Například v červenci 2007 se indický ricinový olej prodával okolo 0,90 USD za kilogram,[3], zatímco americký sójový, slunečnicový nebo řepkový olej stál jen zhruba 0,30 USD/kg.

Ricinový olej a jeho deriváty mají uplatnění při výrobě mýdel, maziv, hydraulických a brzdových kapalin, nátěrových hmot, barviv, inkoustů, plastů odolných vůči mrazu, vosků, leštidel, polyamidů, léčiv a parfémů.

Semeno skočce obsahuje také ricin, toxickou bílkovinu. Sklízení ricinových semen proto může být nebezpečné. Na povrchu rostliny byly totiž nalezeny alergenní sloučeniny, které mohou trvale poškodit nervový systém. Největšími producenty ricinového oleje jsou Indie, Brazílie a Čína; v těchto zemích byly také u osob pracujících se skočcem zaznamenávány škodlivé účinky na jejich zdraví. Kvůli tomuto problému, společně s obavami ohledně toxického vedlejšího produktu ricinu, bylo doporučeno hledat jiné zdroje hydroxymastných kyselin. Někteří vědci také zkoušejí geneticky modifikovat skočec tak, aby zabránili syntéze ricinu.

0